Byggnader

Rom byggnader

Man har stor nytta av att kunna något om Roms historia innan man reser till staden. Det ger så mycket mer att se de stora sevärdheterna om man har en bakgrund och en förståelse till historien kring allt det vackra man kommer att få se. Den riktigt gamla delen av Rom är belägen bakom den stora byggnaden Monumento a Vittorio Emanuele II. Här ligger Forum Romanum och om man går igenom det stora antika området kommer man att sluta sin vandring vid Colosseum.

Colosseum är en jättelik arena där väldigt många människor och djur fick offra sina liv för romarnas förströelse. Arenan har en grym historia och kamperna, som utspelades här inne, var mycket blodiga. Colosseum är delvis förfallet, men om man följer med in i den mäktiga anläggningen tillsammans med en guide får man lära sig väldigt mycket. Det är värt att kosta på sig att betala för att få en guide att berätta om Colosseum.

Tänk på säkerheten!

Det känns viktigt att upplysa om risken att bli bestulen när man är ute och vandrar i Rom. Det är alltid så, att när många människor trängs i en stad, på bussar och i tunnelbanan är risken stor att tjuvar ser sin chans att ta för sig. Det är viktigt att man placerar sina värdesaker, pass och de flesta pengar i ett bankfack på hotellet. Det kostar kanske en slant att hyra ett kassaskåp, men det är väl spenderade pengar. Det är inte roligt att bli av med reskassan och passet de första dagarna på semestern. Det kan helt förta nöjet att spendera några dagar i Rom. Det är speciellt viktigt att hålla ordning på sina pengar när man reser med buss eller tunnelbana, eftersom det ofta är trångt och man kanske inte får tag på en sittplats. När man måste hålla i sig med bägge händer är det lätt för tjuven att vittja fickor och handväskor. Det bästa är om man kan hålla en hand på plånboken under hela resan och då man kliver av eller på. Ett bra sätt att skydda sig är också att ha en liten väska hängande runt halsen och instoppad under skjortan på magen. Här är det inte lätt för tjuvar att komma åt pengarna.