Konstnärer

Rom konstnär

Det finns många stora sevärdheter i Rom och det man i övrigt kan berätta om är lite om de mycket stora konstnärer som skapat allt det vackra i Rom. De mest framstående konstnärerna i staden är Michelangelo, Raphael och Bernini. Det dessa män skapat är magnifika målningar, statyer och fontäner. Dessa sevärdheter lämnar ett bestående intryck hos varje turist som besökt Rom.

Michelangelo

Det känns nästan i hjärtat när man tänker på Michelangelo, allt det underbara han skapade och det i stort sett miserabla liv han levde. När man står inne i Sixtinska kapellet och tittar upp i taket och ser de underbara målningarna Michelangelo kämpade med så många år, känns det nästan tragiskt att veta att han själv i stort sett aldrig kände sig nöjd med något han gjorde. Kanske var det just därför han aldrig signerade sina verk. Det var bara hans underbara “La Pieta” i Peterskyrkan som blev signerad av mästaren. Detta berodde antagligen på att han blev mycket hyllad för denna vackra staty i marmor. En natt, i skydd av mörkret, smög han in och signerade La Pieta.

Michelangelo levde som en enstöring och mot slutet av sitt liv började han tvivla på om han någonsin skulle komma till himmelen. Han tyckte han varit misslyckad som person och att de mästerverk han skapat under sin livstid inte riktigt dög. Han var rädd för att hamna i helvetet då livet tog slut. Hans grubblerier förstår vi när vi betraktar det sista stora verk han målade. Detta heter “Den yttersta domen” och är målad på den bakre väggen i Sixtinska Kapellet.

Raphael

Raphael var en helt annan personlighet än Michelangelo. Han var en levnadsglad person som hade många vänner kring sig. Raphael dog tyvärr mycket ung och han ligger begravd i Pantheon med sin unga älskade Maria Bibbiena. På väg in till Sixtinska Kapellet kommer man att vandra genom fyra rum dekorerade av Raphael. Den mycket berömda målningen av Raphael heter “Skolan i Athen” och finns i det rum som heter “Stanza della Segnatura”.

Bernini

Bernini var en stor konstnär i Rom och han har skapat de vackra fontänerna Fontana dei Quattro Fiumi och Fontana del Tritone. Dessa fontäner hittar man på torgen Piazza Navona och Piazza Barberini.

Den mäktiga fontänen Fontana di Trevi designades av Bernini, men byggdes egentligen av Nicola Salvi. Den stora baldakinen inne i Peterskyrkan är också ett verk av Bernini. Han var en mycket omtyckt konstnär, skulptör och arkitekt och överallt i Rom ser man hans verk.