Nöjen

Rom nöje

Normalt när man talar om nöjen är det barer, dansställen och shopping man talar om. När man tänker på nöjen i Rom är det nog inte det man tänker på i första hand. Det stora nöjet när man besöker Rom, är allt det fantastiska man kommer att få se. Det finns dock några mycket exklusiva shoppingområden i Rom och ett av dem ligger i området vid Spanska Trappan och Fontana di Trevi. I området kring Piazza di Spagna finns många affärer och boutiquer. Här kan man handla kläder designade av de största av Italiens kläddesigners.

Naturligtvis finns det mängder av restauranger att besöka i Rom. Det finns restauranger, som serverar mat från världens alla hörn. Det man helst skall beställa in när man äter middag i Rom, är nog i alla fall rätter från det Italienska köket. Pastan är alltid helt perfekt tillagad och eftersom det är italienarnas favoriträtt startar man gärna måltiden med en pasta.

Trastevere är en mycket vacker stadsdel som ligger på andra sidan av floden Tibern. Det är också precis det som namnet på området betyder = “på andra sidan floden”. Här kan man vandra omkring i små gränder och överallt finner man små pittoreska torg. Här kan man gärna äta middag. Trastevere är känt för sina många fina restauranger. När man tar sig ut till Trastevere åker man gärna spårvagn. Det finns inte många sträckor med spårvagn i Rom, men den här leder från centrum och över Tibern till Trastevere. Nära det område, där man hoppar på spårvagnen för att resa till Trastevere, finns också de Judiska kvarteren. Här kan man också hitta en del bra restauranger. Om man vill prova på att äta “Kocher” finns restauranger utefter Via Porttico d’Ottavia som serverar det.

Fotboll i Rom
Allt det kulturella och allt det vackra som finns i Italien och Rom i all ära. Men fotbollen är en minst lika viktig del för italienarna. I Rom finns det två stora lag som till vardags håller till i den högsta serien, Serie A. Dessa lag är SS Lazio och AS Roma.

När man besöker Rom är det nästan ett måste att besöka någon av de båda lagens hemmaarenor för att få uppleva fotboll i världsklass. I Italien är som sagt fotboll blodigt allvar och när det dessutom handlar om ett äkta derby mellan de två Romlagen så är det något alldeles extra. Du kommer att bjudas på en hejdundrande stämning med färger, flaggor och en passionerad publiks vrål i hopp och förtvivlan. Är det Roma som står som hemmalag på Olympiastadion så kommer du med all sannolikhet också att få höra deras mäktiga hymn “Roma Roma”, innan avspark.

Så om du reser till Rom, se till att du gör det när det är dags för ett Romderby och var ute i tid, för biljetterna tar, som du kanske förstår, slut ganska fort!