Sevärdheter

Rom sevärdhet

Sevärdheterna i Rom är så många att man absolut måste bestämma sig för vad man vill hinna med på besöket. Peterskyrkan och Sixtinska kapellet är nästan ett måste. Kyrkan är fantastisk och man känner sig nästan överväldigad när man stiger in här. Det kan faktiskt ta ganska lång tid att komma in i Peterskyrkan och det tar ännu längre tid att ta sig in i Vatikanmuséet och Sixtinska Kapellet. Men, hoppa inte över det! Det är helt fantastiska upplevelser man får vara med om och Sixtinska Kapellet är fantastiskt.

Det finns mängder av små och stora skulpturer i Peterskyrkan och alla är underbart vackra. Vackrast av allt är Michelangelos bild av Maria med den döende Jesus i knät. Denna marmorskulptur är enastående och Michelangelo döpte sin skulptur till “La Pieta”. Det är lite svårt att förstå att det är möjligt att göra något som ser så mjukt och skinande ut av det hårda materialet. När man står framför La Pieta förstår man vilken stor konstnär Michelangelo var – kanske den allra största!

Man måste ta god tid på sig vid besöket i Vatikanstaten. Det kan ta väldigt lång tid att ta sig fram i kön in till Sixtinska Kapellet, men det är verkligen värt all väntan. Det känns nästan overkligt när man står i detta fantastiska kapell och får se med egna ögon de fantastiska målningarna av Michelangelo. Här slet han dag och natt i lång tid med att skapa något av det vackraste man kan se. Själv blev han dock aldrig riktigt nöjd med sina målningar. Han rev ned och gjorde om alla bilder av skapelsen många gånger.

Fontana di Trevi skapades av Giovanni Lorenzo Bernini. Det är en helt underbar fontän som nästan upptar ett helt kvarter. Det var här den välkända badscenen filmades i La Dolce Vita. Hela Rom är full av vackra statyer och fantastiska fontäner. Ett exempel på ytterligare en vacker fontän är “Fontana di Nettuno” på Piazza Navona.

Colosseum och Forum Romanum är det antika Rom. Den gamla staden ligger i ruiner, men det är en otrolig upplevelse att vandra här. Forum Romanum ligger i stort sett i centrum av Rom och det är inte svårt att hitta området. Man startar med fördel sin vandring vid det häftiga bygget Monumento a Vittorio Emanuele II. Bredvid denna pompösa skapelse ligger Capitolium. Härifrån vandrar man in i antikens Rom. Uppe på Capitolium kan man hitta den lilla statyn av Romulus och Remus som får di av en varghona.